För en tid sedan uppmärksammade vi ett blogginlägg från Aheadworks angående Magentos utveckling på marknaden. Vi såg då att Magento har en tydlig position på marknaden. Med undantag för några länder där lokala plattformar har ett starkt grepp (ex. ryssland och frankrike).

Av intresse har vi försökt undersöka saken ännu mer. Genom ett verktyg som heter BuiltWith har  vi konstaterat att Aheadworks analys stämmer väldigt bra. Men att de har missat den relativt nya plattformen Woocommerce. Som enligt oss har exploderat i antal användare. Dock är kanske inte statistiken helt rättvis eftersom Woocommerce baseras på plattformen wordpress och är endast ett plugin till wordpress. Att modulen är installerad i en wordpress site innebär givetvis inte att det bedrivs e-handel. Dock är det i princip ingen som startar en vanlig hemsida med Magento.

Vi tycker däremot att det är kul att de 2 plattformar vi valt att arbeta med också visar sig vara de som är mest populära bland användarna.

Vi gjorde också enklare analyser på den Svenska och Nordiska marknaden genom verktyget BuiltWith. De tekniker vi hittade som var registrerade var Jetshop, E-butik, Panagora samt Tictail. Enligt BuiltWith så var Magento betydligt mer populär på de nordiska domänerna än samtliga av dessa plattformar. Vi är lite osäkra på hur säker statistiken är då vi inte har kontroll över hur verktyget fungerar samt hur nyligen dessa tekniker registreras. Men detta var i vilket fall vår statistik för dessa plattformar.

.se .fi .dk .no siter med olika e-handelsplattformar

Magento 2874
WooCommerce 2064
osCommerce 1616
Jetshop 341
E-butik 321
Tictail 182
Panagora 21

Då jag tror att det är många som har andra domäner på den nordiska marknaden så kanske statistiken är lite förvrängd. Jag skulle tro att de svenska icke open source plattformarna har fler siter men att alla inte är registrerade här. Vi vet som sagt inte exakt hur bra statistiken är. Men vi tycker i vilket fall att det är kul att det finns så många siter som använder våra favoritplattformar. Hur som helst är det den bästa statistiken vi kunde hitta och verktyget är extremt kul för oss som följer trenderna inom teknik/e-handel.