Minska trycket på servern för optimal laddningstid

Minska trycket på servern för optimal laddningstid

Benjamin Ramnek är utvecklare på Nordic Web Team. Han delar med sig av några tips, kring vad du bör tänka på inför julens shoppingrush på din webbplats: Slarva inte med för lite RAM-minne Sajten blir lätt långsam ifall den inte har nog med RAM-minne, för att kunna leverera sidor i högt tempo behövs kompilering av systemet och diverse optimerings tekniker för att skapa 'cachad' version av sidan. Istället för att låta CPU:n arbeta och gå igenom kod så sparas slut result...

Benjamin Ramnek är utvecklare på Nordic Web Team. Han delar med sig av några tips, kring vad du bör tänka på inför julens shoppingrush på din webbplats:


  • Slarva inte med för lite RAM-minne

Sajten blir lätt långsam ifall den inte har nog med RAM-minne, för att kunna leverera sidor i högt tempo behövs kompilering av systemet och diverse optimerings tekniker för att skapa 'cachad' version av sidan. Istället för att låta CPU:n arbeta och gå igenom kod så sparas slut resultat av kod i minnet(då beroende på vad för cache tekniker är tillgängliga), då handlar det inte längre om att ha snabb processor utan att höja ett mätbart värde (enhet : IOPS), detta beskriver läs och skrivhastighet på olika minnen.


  • Worst case händer detta

Om du inte uppgraderar RAM och påfrestningen blir stor och allt fler saker ska sparas i korttidsminnet ( cache ) så dumpas denna data till disk. Då är det viktigt att ha Solid State Drive på plats istället för en vanlig HDD. Detta är viktigt även om det finns utrymme på RAM på läsningar sker på en vanlig basis, då allt inte går att spara i cache och ibland måste saker invalideras i korttidsminnet.

Förutom att optimera sidhastighet/prestanda så rekommenderar jag en temporär höjning av RAM för att hantera topparna under julruschen, vilket då tillåter sidan att köra i samma hastighet som tidigare trots det höga trycket.


  • Analysera hur servern presterar

Den bästa rekommendationen inför julhandeln är helt enkelt att i förtid be oss analysera hur er server presterar. Vissa omständigheter kräver då mer än ökning av prestanda på en server utan att installera en extra server som endast är till att fördela mängden förfrågningar bland x-antal olika andra servers.


  • Är databasen flaskhalsen?

Förutom att öka CPU och/eller Lagring (RAM/SSD/HDD) så kan även databasen vara flaskhalsen (eg. i en multi server setup, i dessa fall är det viktigt att ha mycket information tillgängligt tidigt, detta tillåter oss då att lösa problemet eller eventuellt matcha prestandan så att inget går till spillo).


  • Var ute i god tid

För att ha tid att identifiera eventuella fallgropar eller implementera lösningar är det viktigt med framförhållning. Speciellt när det gäller att se till att kampanjer och diverse innehåller är uppe på sidan är det en smart idé att börja lansera dylika saker en dag tidigt.


Skrivet av: Benjamin Ramnek