Litium E-handel vs Magento Commerce

Litium E-handel vs Magento Commerce

Konkurrens råder mellan Magento Commerce och Litium e-handel i Sverige. Så vi bestämde oss för att det var dags att utvärdera de två plattformarna. Vi har större kunskap när det gäller Magento och har baserat denna artikel på fakta från Litiums egen dokumentation och externa källor som allabolag.se, LinkedIn och så vidare. Läsaren bör ha i åtanke att detta personliga åsikter om 2 plattformar, du måste själv skapa dig en uppfattning. Skicka gärna kommentarer och synpunkter ...

Litium E-handel vs Magento Commerce

Vi börjar med en jämförelse mellan företaget "Litium" och "Magento an Adobe Company" 

Litium är en lokal aktör med  fokus på marknaden i Norden. Enligt LinkedIn har de  31 anställda. Men deras aggressiva marknadsföringsstrategi i Sverige har uppmärksammats. En del spännande kunder använder plattformen.

Magento är en global aktör med cirka 800 anställda enligt LinkedIn. Fokus är Norden (cirka 5000 webbplatser totalt), men också globalt (250 000 + webbplatser) och betraktas därför som en av världens populäraste plattformar .

Sammanfattningsvis har Litium mycket liten kapacitet för innovation och stöd jämfört med Magento som är så pass mycket större. Därför kan det verka orättvist att jämföra dem men vi tycker ändå att det finns vissa faktorer som bör diskuteras i ett öppet forum för att du som beslutsfattare ska kunna ta ett korrekt beslut när du väljer  plattform.

Olika finansiella muskler

Litium är ett litet men offentligt handlat företag. Företaget är inte lönsamt och visar en relativt liten omsättning. Däremot växer företaget relativt snabbt, men kommer att behöva lita på sina investerare för att kunna fortsätta växa. De måste börja vara lönsamma för att marknaden ska kunna reagera positivare.

Magento visar en mycket snabb tillväxt och har starka investerare som stöder företaget. Finanserna anses vara mycket starka. Sammanfattningsvis är det en säkrare satsning att gå med Magento på grund av företagets stabilitet.

Tillgång till utvecklarcommunity

Magento har stora fördelar tack vare sitt community av utvecklare och anställda. En fördel med Litium är storleken och att en lokal plattform gör dem flexibla. Magento har accelererat snabbt genom att använda sitt community av utvecklare och byråer. Litium har förmodligen ingen fördel i innovation vid denna tidpunkt. Eventuella lokala integreringar eller liknande kan vara en skillnad i vissa speciella fall. Men eftersom Magento också har lokala byråer som överstiger antalet personer som arbetar med litium, är det vanligtvis bara en fråga om tid innan någon utvecklar vad som behövs.

Sammanfattningsvis är det osannolikt att Litium skulle slå Magentos innovation. Litium skulle kunna ha några lokala integrationer som Magento communityt ännu inte har utvecklat.

Från dokumentationen på Litium fann vi bara 10 tillägg. Minst 3 av dem ingår i Magento utan kostnad (out of the box).

https://docs.litium.com/add-ons . På Magento Marketplace hittade vi över 3000 tillägg. Det är en klar seger för Magento på denna punkt https://marketplace.magento.com/ .


E-handelsplattformarna Litium och Magento 

Dokumentation

Båda plattformarna har dokumentationen tillgänglig online för att vi ska kunna jämföra. Magento slår helt enkelt på litium och Litium verkar dåligt dokumenterad i jämförelse. Mängden dokumentation som tillhandahålls av Magento (och community) är mer än nog.

Du kan granska dokumentationen här: https://docs.litium.com/documentation , http://docs.magento.com/m2/ee/user_guide/getting-started.html  och http://devdocs.magento.com/

Användargränssnitt

Användargränssnittet för slutanvändare (kunder) är varken bättre eller sämre på någon av plattformarna. Det är helt enkelt ett jobb för en designer att tillhandahålla det bästa gränssnittet.

För en administratörer av webshopen  märkte vi en rad skillnader. Magento 2 är hela adminpanelen omformad och det syns att detta är en  modern plattform.

När man läser Litium dokumentationen ser man att vissa delar är uppdaterade medan andra har det gamla interfacet. Så de gamla delarna skulle behöva  uppgraderas eller så är inte dokumentationen uppdaterad (något av dem behöver förbättras). Eftersom det saknas mycket dokumentation från Litium är det mycket svårt att jämföra.

Så avslutningsvis är Magento bättre eller möjligen lika (om dokumentationen inte är aktuell).

B2B-förmågor

Båda plattformarna har fokus på B2B. Litium marknadsför aggressivt på den lokala marknaden, genom att publicera rapporter fallstudier och liknande.

Magento har visat sig vara en av de mest använda B2B-plattformarna i världen. Med lanseringen av Magento Commerce 2.2 har den tagit rollen som den ledande B2B-plattformen. Båda plattformarna har grundläggande funktionalitet för B2B-liknande företag, grupper, kontakter, avancerad prissättning och liknande.

Magento verkar dock täcka mer funktionalitet (baserat på båda dokumentationerna), som citerar funktionalitet och bättre självbetjäning B2B-funktionalitet. Vilket sparar mycket tid för både inköp och administratörer.

Båda plattformarna täcker förmodligen majoriteten av B2B-kraven, men Magento har tagit det ett steg längre och är ledande för B2B för tillfället.


Content Management System

Sedan Magento förvärvade en ny CMS-funktionalitet (Bluefoot). Plattformen har hittat sin saknade bit. Magento har nu drag ‘n drop funktionalitet och ser bra ut. Du kan självklart skapa mallar och möjligheterna är oändliga. I färdplanen kommer denna funktion att bli ännu bättre integrerad i plattformen.

I Litium hittade vi inga riktiga CMS med  drag ‘n drop funktionalitet för redaktören i dokumentationen. Vi hittade något som heter "Accelerators" där du verkar få några fördefinierade element baserat på vilken typ av klient du är (B2B eller B2C). CMS-funktionerna verkar vara som Magento utan Bluefoot och har en vanlig WYSIWYG-editor.


Produkter, katalog och PIM

Litium skriver att det innehåller en PIM. Vi var spända på att se hur denna fungerar. Men utifrån dokumentationen verkar det vara att standardiserat katalog redigeringsverktyg. Precis som Magento eller vilken annan e-handelsplattform som helst har. Litium har dock ett "arbetsflöde" med uppgifter att utföra för olika produkter. Det är en funktion som Magento för närvarande inte har. Så den innehåller inte alls de coola PIM-funktionerna som vi skulle vilja se.

Magento har däremot mer avancerade verktyg för massredigering av produkter, fler produkttyper (grupperade, virtuella, nedladdningsbara) och även beprövad kapacitet som klart överskrider Litium.

Så avslutningsvis har båda sina för- och nackdelar. Om du efterfrågar PIM skulle du förmodligen använda Inriver, Pimcore eller Akeneo istället för Magento eller Litium. Magento har förbyggda integrationer för alla dessa. Litium listar bara sitt stöd för Inriver.

Kampanj och planeringsverktyg

Magento visar avancerade kampanj- och planeringsverktyg med förhandsvisning. Vi hittade inte de verktyg som ingår i Litium dokumentationen. Så om du vill göra kampanjer effektivt är det förmodligen bättre att gå med Magento.

Uppgraderingar

Båda plattformarna verkar behöva uppgraderingar från tid till annan. Ingen av dem är en SaaS, mer som en PaaS-plattform (plattform som en tjänst). Vi måste anta att de är lika vid denna tidpunkt.

Integrationer

Som nämnts har Litium få integreringar jämfört med Magento. Det är självklart möjligt att varje Litiumpartner håller sig för sig själva. Men det är möjligt för dem att komma nära vad Magento har.

https://docs.litium.com/add-ons. På Magento Marketplace hittade vi över 3000 tillägg (tillägg). Det är en klar seger för Magento på denna punkt https://marketplace.magento.com/.


API och webservice

Båda plattformarna har stöd för moderna webb api:er. Vi hittar dock inte någon utförlig dokumentation för Litium.

Magento använder "Swagger" och har all dokumentation som behövs. Be din utvecklare att jämföra och vi är ganska säkra på att Magento blir deras favorit.

https://docs.litium.com/documentation/developer-guides/api-documentation

http://devdocs.magento.com/guides/v2.2/rest/bk-rest.html

Licens

Vi vet inte för mycket om Litiums licensmodell. 

Magento använder olika nivåer för att anpassa sig till företagets storlek. Sammanfattningsvis är det något som förhandlas med försäljnings representanterna på  Magento och Litium.

Den gratis Open Source-versionen (tidigare community) av Magento har många fördelar jämfört med Litium. Men i denna jämförelse tittar vi på den betalda versionen av Magento, som heter Magento Commerce (tidigare Enterprise).

Värd

Båda har CDN och cloud hosting. Hosting-lösningarna är förmodligen i samma standard, beroende på budget kan du välja det du föredrar.

Hastighet och prestanda

Båda plattformarna fungerar bra med avseende på hastighet och prestanda. Magento har dock visat sig fungera på mycket större platser än Litium. Det är inte möjligt att göra en bra jämförelse ur plattformarna utan djupare kunskaper om Litium.

Sammanfattning av jämförelsen

En e-handelsplattform är komplex och det går inte att jämföra alla delar. Men i denna jämförelse har vi granskat de viktigaste delarna av plattformarna. Som det verkar är Magento en tydlig vinnare. Men det är upp till varje beslutsfattare att själv bestämma vad de efterfrågar.

Skrivet av: Jonas Wärngård